ν.3869/2010 και εκκρεμοδικία


200

Εκκρεμοδικία στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

     Η εκκρεμοδικία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης και το υπουργείο Ανάπτυξης μαζί με το υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδιάζουν την δημιουργία θεσμού διαμεσολάβησης προκειμένου να απαλλάξουν τα Ειρηνοδικεία από τον σημερινό όγκο των εκκρεμών υποθέσεων , αρκετές εκ των οποίων έχουν πάρει ημερομηνία εκδίκασης το 2018 ή το 2019 .
Παράλληλα προωθούνται βελτιώσεις στην νομοθεσία ιδιαίτερα για την εξωδικαστική διαδικασία .
Αυτά ανέφερε ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γ. Στεργίου , από το βήμα του 6ου ευρωπαϊκού συνεδρίου με θέμα αντιμετωπίζοντας την υπερχρέωση των νοικοκυριών , που πραγματοποίησε η ΕΚΠΟΙΖΩ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Υπερχρέωσης ( ECDN ) , το Eurofound , την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών «Η Παρέμβαση» και την περιφέρεια Αττικής .
Ο κύριος Στεργίου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την διευκόλυνση των δανειοληπτών με την βελτίωση της κείμενης νομοθεσίας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται από την ύφεση .
Ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά , όπως είπε ο κ, Στεργίου , είναι ένας από τους πιο ολοκληρωμένους και σύγχρονους στην ΕΕ και ίσως παγκοσμίως , αλλά στην εφαρμογή του ανέκυψαν σημαντικά ζητήματα όπως η μακροχρόνια εκκρεμοδικία .

Ο κύριος Στεργίου ανέφερε : «Είναι αδιανόητο να δίνονται δικάσιμοι για το 2018 και 2019 , ενώ σε όλον τον κόσμο αυτού του είδους οι υποθέσεις διευθετούνται προδικαστικά ή σε σύντομο χρόνο» .
Οι αλλαγές που σχεδιάζονται :

  • Να ανατραπεί το κομμάτι του εξωδικαστικού συμβιβασμού το οποίο δεν θα απαιτεί πλέον την συναίνεση όλων των πιστωτών αλλά , αυτός που έχει το 51% την οφειλής θα μπορεί να οδηγήσει σε ρύθμιση και τους υπόλοιπους πιστωτές .
  • Να δοθεί η δυνατότητα στον δανειολήπτη να πληρώνει αυτά που ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να πληρώσει και να συμψηφίζεται το ποσό μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμβιβασμού .
  • Εισαγωγή ρυθμίσεων που έχουν υιοθετήσει και άλλες χώρες με πρόβλημα ( όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία ) , βάσει των οποίων οι δανειολήπτες θα πληρώνουν μόνον τους τόκους για τέσσερα χρόνια με επιτόκιο εξαιρετικά χαμηλό . Με βάση υπολογισμούς του υπουργείου , αυτή η δόση δεν θα υπερβαίνει τα 200€ , οπότε αυτό θα δώσει ανάσα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από 25.000€ . Αν η πληρωμή των τόκων υπερβαίνει το 30% , το ποσό θα προσαρμόζεται και δεν θα πληρώνει ο υπερχρεωμένος δανειολήπτης όλους τους τόκους .

Η τετραετία , μέσα στην οποία προβλέπονται οι διευκολύνσεις , εκτιμάται ως επαρκές χρονικό όριο καθώς μετά υπολογίζεται ότι θα έχει αρχίσει η ανάπτυξη για την χώρα .

Μία ακόμη ρύθμιση , την οποία υπογράμμισε ο κ. Στεργίου , είναι η εισαγωγή της μηδενικής καταβολής δόσης για ανέργους με μηδενικά εισοδήματα .

«Γίνονται ρυθμίσεις από τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά δεν αρκούν , γι’ αυτό και η πολιτεία παρεμβαίνει για να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περίοδος διευκόλυνσης» , ανέφερε ο γενικός γραμματέας και συμπλήρωσε :

«Δυστυχώς , σε αυτή την συγκυρία δεν αποφασίζουμε μόνοι μας , ήδη ετοιμάζουμε την συγκεκριμένη βελτιωτική πρόταση της νομοθεσίας προς την τρόικα , αλλά εκτιμώ ότι θα προχωρήσουμε θετικά και θα υπάρξουν οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες στις αρχές του επομένου έτους» .

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή δείχνουν ότι περίπου 5.000 υποθέσεις έχουν συζητηθεί μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο και έχουν εκδοθεί 3.000 αποφάσεις .

 

ΕΡΕΥΝΑ – ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΔΥΣΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.

 

Σχολιάστε