Από τον προστατευτισμό στην παγκοσμιοποίηση


    O προστατευτισμός είναι ( ήταν ), η οικονομική πολιτική που συνίσταται στην λήψη μέτρων που αποσκοπούν στην ιδιαίτερη προστασία ενός ή περισσοτέρων κλάδων της εθνικής οικονομίας ή και μεμονωμένων προϊόντων έναντι του αλλοδαπού ανταγωνισμού.
Συνήθη μέσα υλοποίησης μιας πολιτικής προστατευτισμού είναι οι δασμοί , οι επιδοτήσεις , τα μέτρα ντάμπινγκ* κ.α.
    Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μια σημαντική μείωση όσον αφορά την ισχύ ή τη λήψη μέτρων προστατευτισμού στις εμπορικές και γενικότερα στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις.
    Σημαντική συμβολή στην φιλελευθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς είχαν γεγονότα όπως:

  • Ο Γύρος του Τόκιο ( 1973 – 1979 ) στο πλαίσιο της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου ( ΓΚΑΤΤ ), που είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των δασμών για τα βιομηχανικά προϊόντα κατά 33% μέσα σε μία δεκαετία.
  • Η ολοκλήρωση του Γύρου της Ουρουγουάης  ( 1986 – 1994 ) στο πλαίσιο της ΓΚΑΤΤ, που συνέβαλε στην περαιτέρω φιλελευθεροποίηση του παγκόσμιου εμπορίου.Οι κυριότερες συμφωνίες της Τελικής Πράξης του Γύρου της Ουρουγουάης που υπογράφτηκαν από 125 κράτη αφορούν τη φιλελευθεροποίηση του εμπορίου των αγροτικών και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων , τον τομέα των υπηρεσιών , τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς και μέτρα ενίσχυσης του υγιούς ανταγωνισμού στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις.
  • Η ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ( ΠΟΕ ) τον Ιανουάριο του 1995 , που διαδέχτηκε την ΓΚΑΤΤ ενσωματώνοντας την ιδρυτική , αλλά και όλες τις μεταγενέστερες συμφωνίες που υπογράφτηκαν υπό την αιγίδα της ΓΚΑΤΤΠΟΕ είναι υπεύθυνος μεταξύ άλλων για την εφαρμογή των κανόνων διεξαγωγής του διεθνούς εμπορίου και για την επίλυση των εμπορικών διαφορών.
  • Η δημιουργία μεγάλων υπερεθνικών αγορών όπως π.χ. η Ευρωπαϊκή Ένωση , η Βορειοαμερικανική Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών ( NAFTA ) , η Οικονομική Συνεργασία Ασίας – Ειρηνικού ( APEC ) κ.α.

*Ντάμπινγκ ( dumping ) : Η εξαγωγή και πώληση προϊόντων σε τιμή χαμηλότερη ( ή ακόμα και κάτω του κόστους ) από ό,τι στην εγχώρια αγορά ή σε διεθνές επίπεδα με σκοπό την εκμηδένιση των ανταγωνιστών.

ΕΡΕΥΝΑ – ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΔΥΣΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.

Σχολιάστε