Αρχή του Pareto ( Κανόνας του 80–20 )


                                        blacklista@gr

H AΡΧΗ ΤΟΥ PARETO
     Η αρχή αυτή βασίζεται στην θεωρία του Vilfredo Pareto , Ιταλού οικονομολόγου , κοινωνιολόγου και φιλοσόφου , ο οποίος το 1897 παρατήρησε ότι το 80% του πλούτου στην Ιταλία ( και σε κάθε χώρα που μελέτησε στην συνέχεια ) κατεχόταν από το 20% του πληθυσμού .
     Η θεωρία του Pareto για την προβλέψιμη ανισομερή κατανομή έχει έκτοτε συσχετιστεί με σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής .
Με την αρχική παρατήρηση του Pareto , πολλοί άλλοι επεσήμαναν παρόμοια φαινόμενα στον δικό τους τομέα μελέτης .
     Το 1930 στις Ηνωμένες Πολιτείες , ο πρωτοπόρος της Διαχείρισης Ποιότητας Joseph M. Juran , ήταν ο πρώτος που διατύπωσε μια καθολική αρχή την οποία απεκάλεσε κανόνα των σημαντικών ολίγων και των ασήμαντων πολλών ( Law of the vital few and the trivial many ) .
Ωστόσο , η ονομασία Αρχή του Pareto επεκράτησε , ίσως επειδή ακουγόταν καλύτερα από την Αρχή του Juran .
     H Αρχή του Pareto , στο ευρύτερο πλαίσιό της , υποστηρίζει ότι το 80% των αποτελεσμάτων προκύπτουν από το 20% των μέσων ή των αιτίων .
Με άλλα λόγια , ο Κανόνας 80 -20 , σημαίνει ότι σε κάθε κατάσταση , λίγοι παράγοντες ( 20% ) είναι ζωτικοί και πολλοί ( 80% ) είναι επουσιώδεις .
Το βασικό μήνυμα που μας δίνει ο κανόνας αυτός είναι πως το 80% των αποτελεσμάτων από κάτι το οποίο κάνουμε , θα έρθει από το 20% των προσπαθειών μας .
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν έχεις μια λίστα με 10 πράγματα που θέλεις να κάνεις , 2 μόνον θα αξίζουν πραγματικά να ασχοληθείς μαζί τους και όχι με το υπόλοιπα 8 .
Το ενδιαφέρον είναι πως για όλα θα σπαταλήσεις ισάξιο χρόνο .
     Στην περίπτωση του Pareto , αυτό σήμαινε ότι το 20% των ανθρώπων κατείχαν το 80% του πλούτου . Αντίστοιχα , στην αρχική του εργασία , ο Juran επεσήμανε ότι το 20% των δυσλειτουργιών προκαλούσε το 80% των προβλημάτων .
Οι υπεύθυνοι διαχείρισης έργων γνωρίζουν ότι το 20% της εργασίας ( το πρώτο 10% και το τελευταίο 10% ) , αναλώνουν το 80% του χρόνου και των πόρων .
     Ο Κανόνας 80 – 20 , μπορεί να εφαρμοστεί σε οτιδήποτε , από την επιστήμη του μάνατζμεντ μέχρι τον φυσικό κόσμο .
     Γνωρίζετε ότι το 20% των αποθεμάτων σας , καταλαμβάνει το 80% του αποθηκευτικού σας χώρου και ότι το 80% των αποθεμάτων σας προέρχεται από το 20% των προμηθευτών σας ;
     Επίσης , το 80% των πωλήσεών σας θα έλθει από το 20% των πωλητών σας , 20% του προσωπικού σας θα προξενήσει το 80% των προβλημάτων σας , αλλά και το 20% του προσωπικού σας θα παράσχει το 80% της παραγωγής σας .
Μερικά παραδείγματα :

  • Το 20% των πελατών αποφέρουν το 80% των πωλήσεων .
  • Το 80% των κερδών προέρχονται από το 20% των πελατών ( όχι απαραίτητα του ίδιου 20% από το οποίο προέρχεται το 80% των πωλήσεών σας ) .
  • Το 80% των αποθεμάτων σας αποτελούνται από το 20% των προϊόντων σας .
  • Το 80% της μόλυνσης που οφείλεται στο κυκλοφοριακό προκαλείται από το 20% των οχημάτων .
  • Το 20% της διαφήμισης αποδίδει το 80% των αποτελεσμάτων της διαφημιστικής σας εκστρατείας .
  • Το 80% των παραπόνων των πελατών σας αφορούν στο 20% των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας .

Ασφαλώς , η αναλογία 80 προς 20 ισχύει συνήθως κατά προσέγγιση .
     Ωστόσο , πάντα καθιστά εμφανή την εξαιρετικά ανισομερή κατανομή αιτίων και αποτελεσμάτων ή μέσων και παραγωγών . Τις πιο πολλές φορές , μάλιστα , η δυσαναλογία αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερα : π.χ. Στον τραπεζικό κλάδο , το 10% των πελατών μπορεί να αντιπροσωπεύει το 90% των κερδών της τράπεζας . 

.

                            ΕΡΕΥΝΑ – ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΔΥΣΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.

Σχολιάστε